• Circulatie
  • Digestie
  • Articulare
  • Tonus
  • Urinar
  • Respiratie
  • Silueta
  • Stres

Nopal (Para cu tepi)

Origine

Opuntia ficus - indica, sau popular cunoscut drept nopal - "para cu tepi", este o planta originara din America Latina, raspandita in regiunile tropicale si subtropicale, fiind foarte populara in Mexic unde este utilizata atat in gastronomie cat si in scopuri curative.

Intrebuintari si efecte curative

Planta bogata in minerale: magneziu, potasiu si vitamine, in special vitamina A, C, B3, B6 si K cu un continut important de calciu, care fiind usor solubil , este rapid si eficient asimilat in organism.
Fiind sarac in carbohidrati, nopalul este recomandat in dieta si tramentul persoanelor dignosticate cu diabet.
Compozitia chimica complexa : proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, 17 aminoacizi, dintre care 8 esentiali: fenialanina, treonina, lizina, izoleucina, valina,triptofanul, metionina, histidina; fibre alimentare solubile: pectina, guma, celuloza, anumite hemiceluloze si cele insolubile: lignina, celuloza, restul de hemiceluloze face ca acest aplanta sa aiba multiple intrebuintari curative, in special fiind recunoscut pentru efectele regeneratoare.
Mucilagiul si pectina din Nopal protejeaza tractul intestinal ameliorand sindromul de colon iritabil, de asemenea, are efect antiinflamator si de scadere a hiperaciditatii, fiind utilizat in tratamentul gastritei si a ulcerului.
Este utilizat cu succes in tratamentul constipatiei si al obezitatii, ajuta la prevenirea absorbtiei grasimilor si zaharurilor in exces din alimente, mentine un nivel optim al glicemiei si colesterolului sanguin, induce starea de satietate..
Fiind bogat in fibre si B3 participa la evacuarea excesului de grasimi, previne conversia excesiva a zaharului in grasimi, metabolizeaza excesul de acizi biliari, scade nivelul